Zowel het eerste als het derde team boekten maandagavond belangrijke 2,5-1,5 overwinningen in hun thuiswedstrijden tegen SC Leeuwarden respectievelijk Lemmer.

Het eerste distantieerde zich met de overwinning van de laatste plaatsen en ook het derde kan nu weer omhoog kijken. 

Voor het eerste waren het 3 remises en één winstpartij die een woeste avond vol onweer (buiten) tot een goed eind brachten. Aan bord 1 kreeg Rob in een gesloten Siciliaan een woeste aanval te verwerken die hij - kennelijk - bekwaam afsloeg waarna de vrede werd getekend. Intussen was hetzelfde resultaat aan bord 4 tot stand gekomen waar in de partij van Nico het evenwicht nooit echt verbroken leek. Aan bord 3 deed Tromp Willem verwoede pogingen zijn ruimtevoordeel uit te buiten, maar zijn tegenstander ontweek behendig iedere poging tot dameruil, zodat ook hier tot remise werd besloten. Dat alles nadat mij aan bord 2 de winst in de schoot geworpen was. Mijn opponent had zijn huiswerk gedaan, maar ik slaagde er al snel in hem te ontregelen. Daarna moet ik minder doortastend zijn geweest, want ik won weliswaar een pion, maar het spel lag geheel aan zijn kant. Een ontijdige opstoot van zijn c-pion leverde me echter twee prachtige verbonden vrijpionnen op en een dreigende vork op d6 die niet te keepen viel. Aldus tevredenheid alom bij het eerste.

Het derde begon weliswaar met een 1-0 voorsprong, omdat Lemmer het tweede bord niet wist te bezetten, maar die voorsprong verdween als sneeuw voor de zon toen onze runner-up op de ratinglijst Louis niet bekend bleek met de uitval Pg5 in het tweepaardenspel. Hij speelde dan ook niet het pionoffer d5, maar De7? waarna wit dankbaar toehapte op f7. Mijn advies: bestudeer Van Foreest - Carlsen en Van Foreest - Anand uit het laatste Tata Steel-toernooi en je weet hoe het wél moet. 
Aan bord 4 slaagde Peter erin te winnen op een manier die mij even is ontgaan (Zijn geliefde Bird. Ik dacht eerst dat de aanval met de zware stukken op de korte rokadestelling doorsloeg, maar nu ik de partij heb overgeschreven blijkt dat de aanval wel goed werkte, maar niet direct. De winst zat hem erin dat de zwarte pionnenstructuur ongelukkig werd, en de zwarte koning naar de verkeerde kand van het bord werd gejaagd zodat Peters h-pion de weg vrijkreeg voor promotie. Een interessante partij, die nu ook op de partijenpagina te vinden is — RLB) en aan bord 1 zat Richard als laatste zich te verweren tegen een koningsaanval die toch leek door te slaan. Volgens zijn analyse moet hijzelf gewonnen gestaan hebben (volgens de computer, maar ik vermoed dat dat alleen gelukt was als ik ook als computer had gespeeld — RLB), maar dat was in de slotstelling zeker niet het geval: ondanks dat hij een stuk meer had, leek wit zwart de duimschroeven behoorlijk ver te kunnen aandraaien (zie de partijenpagina voor de analyse van Richard), maar kennelijk niet doorslaggevend. Wit zag daarom geen reden de aangeboden remise te weigeren. Eind goed, al goed, ook voor het derde dus.

Frank Hoogenboom