In hun voorlaatste wedstrijd van een lang seizoen verloren onze reserves met klein verschil van de reserves van Heerenveen. Aan bord 1 maakte Klaas de Boer remise waar er misschien wat meer in gezeten had. Maar ja, na afloop zei de computer ook dat er alleen zetherhaling in zat, en wie zijn wij dan? Albert Henk speelde een knappe partij, maar verloor m wel... Wits pionnen liepen ineens snel nadat alle stukken geruild waren. Peter deed "iets" fout in de opening waardoor hij een pion verloor die hij de hele partij niet meer terugzag: verlies. Voor Rein was het een mooie avond. Misschien had hij beter voor het theoretisch bekende 3. Pf6 kunnen, maar nadat hij door Ph6 in moeilijkheden was geraakt, pakte hij de zaken zó energiek aan dat zijn opponent de kluts kwijtraakte en die pas terugvond toen hij zijn dame moest inleveren (zie de partijenpagina). Al met al een behoorlijk resultaat voor Emmeloord, nu maar afwachten of de laatste wedstrijd tegen Westergo nog gespeeld gaat worden.

Met dank aan Klaas,

Frank Hoogenboom

Het tweede team boekte een goede overwinning bij ODI in Workum. Teamleider en eerste-bordspeler Klaas de Boer meldde er het volgende over. Hij dreigde zelf een pion kwijt te raken, maar kon dat pareren en, sterker nog, een mooie penning in de stelling brengen waarna zijn tegenstander met moeite remise kon houden. Gezien de stand op de andere borden accepteerde Klaas het remise-aanbod. Peter Weijs wist aan bord 3 door enkele taktische zetten een pion te winnen en hij kon met zijn dame gevaar stichten in het vijandelijke kamp. Dat bleek genoeg voor winst. Van de (verlies)partij van Rein aan bord 4 had Klaas helaas weinig meegekregen. Albert Henk speelde een mooie partij aan bord 2 en bracht de winst binnen (zie de rubriek Partijen). Met nog twee wedstrijden te spelen heeft het tweede zich hiermee in de middenmoot genesteld.

Het eerste is de bekercompetitie goed begonnen. Thuis werd Bakkeveen met 3-1 verslagen. Aan bord 1 slaagde Timo erin na wat duw- en trekwerk in het centrum de witte koningsstelling te slopen, terwijl de witte lopers vanaf de andere vleugel moesten toezien. Ikzelf dacht wellicht te lang na, miste in het middenspel een mooie kans op pionwinst en wikkelde in tijdnood af naar een eindspel waarin zwart me remise aanbood in een stelling waar weinig meer in zat. Klaas was aan bord 3 het langste bezig. Hij stond aanvankelijk onder druk, maar wist zich eraan te ontworstelen richting een dame-eindspel. Toen hij de dames ruilde leek het nog benauwd te worden, maar gelukkig bleek het met gepromoveerde dames op het bord toch weer remise. Ahmad debuteerde in het eerste met een ovewinning in een toreneindspel. Het zag er even lastig uit toen zwart met een loper en torens leek te kunnen binnendringen, maar terwijl ik met de tijd worstelde, bleek hij toch aan de overkant van zijn bord te hebben toegeslagen.

 

Frank Hoogenboom

Het eerste viertal is de FSB-competitie gestart met een gelijkspel in Drachten. Na een goede reis kwamen we aan bij het adres dat nog als speelzaal op de website van de bond stond. Daar was het zo uitgestorven dat we argwaan kregen. Een blik op het competitiegidsje liet zien dat DSC inmiddels enkele kilometers verderop was gehuisvest. Zo kwamen we aan tijdens het openingspraatje van de plaatselijke competitieleider en zaten we net op tijd achter het bord. Aan bord 4 speelde Ahmad een rustige opening waarin langzaam maar zeker veel stukken werden geruild. Er waren wat matdreigingen achter de paaltjes en die benutte hij om te voorkómen dat hij een pion zou verliezen. Het leek nog even benauwd te worden toen hij een dubbelpion opliep, maar deze bleek uiteindelijk in het toreneindspel geen probleem: remise. 
Aan bord 3 speelde Klaas een mooie partij waarin hij al snel de overhand kreeg en met zijn paarden de zwarte stelling binnen kon komen. Kiezen uit de vele goede mogelijkheden kostte hem intussen zoveel tijd dat hij voor remise koos waar er nog best winstkansen waren.
Intussen leek Timo aan bord 1 de beste papieren te hebben tegen good old Roel Hazenberg. Timo probeerde met wat fijne zetten de zwarte koningsstelling op te blazen. Terug in de auto dacht hij dat hij mat had kunnen zetten. In de partij gebeurde dat niet en toen zijn aanval niet doorsloeg was de vraag of hij niet in gevaar was. Tegelijkertijd begon de tijd ook te dringen en zette hij te gehaast en dat was koren op de molen van de nestor uit Drachten die nauwkeurig bleef spelen en de winst opstreek. 
Zo was het aan ondergetekende om het gelijkspel te redden, en dat lukte ook nog, omdat wit zich uit zijn tent liet lokken. Met een kwaliteit voor en meer tijd leverde de winst geen problemen meer op. 

Frank Hoogenboom

Misschien waren het wel de laatste officiële partijen van dit seizoen en echt succesvol waren ze niet, maar enerverend was het zéker!

Het begon maandag 9 maart met de bekerwedstrijd tegen Philidor 2. Onze tegenstanders hadden ermee ingestemd de wedstrijd later te spelen, omdat Nico en Rob zich op de oorspronkelijke wedstrijddatum ziek hadden moeten melden. Ook in het amateurschaken blijken drukke wedstrijdschema's geen uitzondering, maar de mannen uit Leeuwarden hadden de oplossing: op maandag wilde men ons in Heerenveen best ontvangen. We hadden er inderdaad ruim plek, omdat zowat iedereen bij Heerenveen uitwedstrijden aan het spelen was, geloof ik. 
Door loting werd bepaald dat Rob aan bord 1 wit had. Hij kwam in een obscure offervariant van het vierpaardenspel terecht die ik onlangs gezien meende te hebben, maar dan net niet op manier waarop hij het deed. Gelukkig leek zwart zich ook niet helemaal jofel te verdedigen, maar uiteindelijk zat er toch niet meer dan remise in (zie de partijenpagina). 
Hoe Tromp Willem ten onder ging heb ik in de commotie van de afgelopen week even vergeten.
Omdat invaller Klaas van Meijeren zijn kansen in een wildwestpartij ook niet had benut, stond het daarmee 2,5-,0,5 en bleef ik over. Een redelijk dooie variant van het Frans werd toch nog boeiend toen ik teveel hooi op mijn vork nam. Een toreneindspel met een pion minder was de uitkomst en wit speelde dat begrijpelijkerwijs een tijdje door. Wellicht was het remise te houden maar ik vond de juiste weg uiteindelijk niet (zie de partijenpagina), zodat we om 12 uur met slechts een halfje terug konden naar Emmeloord.

Om de volgende dag alweer richting Leeuwarden te rijden voor een ontmoeting met het eerste!
Dit keer was er over de uitslag geen enkel misverstand: 4x nul. 
Aan bord 1 maakte Rob er een compromitterende Siciliaan van. Geen eenvoudige stelling om aan te vatten en ergens raakte hij dan ook de weg kwijt. Het schijnt een te optimistische koningsaanval geweest te zijn die hem de das om deed. Hoe het mij verging aan bord 2 doe ik uitgebreid uit de doeken elders op deze pagina cq. op de partijenpagina. Aan bord 3 hield Tromp Willem zich zeer lang staande en remise leek voor hem bereikbaar totdat hij in opkomende tijdnood door een schaakblindheid werd getroffen. Aan bord 4 zat Frans Westermann die vrij machteloos moest toezien hoe vanuit een rustige opening zijn hele pionnenstelling langzamerhand werd opgevreten... 

Rest op dit moment weinig anders dan dat wij onze ziel in lijdzaamheid bezitten en afwachten tot het koning Corona behaagt ons weer enigzins met rust te laten... (maar Txh2!! pakt hij me niet meer af!)

Frank Hoogenboom